Fitre kimlere verilir? sorusu, Ramazan ayının yaklaşması ile en çok araştırılan konulardan biridir. Fitre yani fıtır sadakası, Ramazan ayından oruç tutan kişilerin bayrama ulaşmayı bir şükür olarak görerek belirli kimselere verdiği sadakadır. Dinen zengin olan bir Müslüman, fitreyi bayramın birinci günü ya da bayramdan önce vermekle yükümlüdür. Kişi hem kendisinin hem de küçük çocuklarının fitresini vermek zorundadır.
Fitre, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı kimselere verilebilmektedir. Bu kişilerin yoksul olması gerekir. Fitre verecek olan Müslümanın bundan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması gerekir. Kişi kendi usül ve füruuna fıtır sadakası veremez. Zekat için de aynı şey geçerlidir. Aynı zamanda eşlerin de birbirine zekat ve fitre vermesi dinen kabul görmez.
Kimler fidye vermekle yükümlüdür? sorusu Ramazan Bayramı’na kavuşan hemen hemen her Müslümanın merak ettiği konulardan biridir. Bir Müslüman’ın fitre vermesi için gerekli olan şart şudur
Bir Müslümanın hem kendi hem de küçük çocukları için fitre ödemesi gerekirken annesi, babası, büyük çocukları ve eşi için fitre ödeme zorunluluğu bulunmaz. Şafiilere göre fitre vermek farz olduğu için bunu verebilmek için nisap miktarı kadar mal varlığına sahip olmaya gerek yoktur. Şafii mezhebine göre bayram günü ve gecesine yetecek kadar azığı olan hem zengin hem fakirin fıtır sadakası ödemesi gerekir. Aynı zamanda varlıklı bir Müslümanın eşi, anası, babası ve çocukları için de bu sadakayı vermesi gerekir.