Fitre Kimlere Verilir? - Fitre Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Fitre Kimlere Verilir?

19.08.2024

Fitre Kimlere Verilir?

Fitre kimlere verilir?  sorusu, Ramazan ayının yaklaşması ile en çok araştırılan konulardan biridir. Fitre yani fıtır sadakası, Ramazan ayından oruç tutan kişilerin bayrama ulaşmayı bir şükür olarak görerek belirli kimselere verdiği sadakadır. Dinen zengin olan bir Müslüman, fitreyi bayramın birinci günü ya da bayramdan önce vermekle yükümlüdür. Kişi hem kendisinin hem de küçük çocuklarının fitresini vermek zorundadır.

Fitre, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı kimselere verilebilmektedir. Bu kişilerin yoksul olması gerekir. Fitre verecek olan Müslümanın bundan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması gerekir. Kişi kendi usül ve füruuna fıtır sadakası veremez. Zekat için de aynı şey geçerlidir. Aynı zamanda eşlerin de birbirine zekat ve fitre vermesi dinen kabul görmez.

Kimler Fidye Vermekle Yükümlüdür?

Kimler fidye vermekle yükümlüdür? sorusu Ramazan Bayramı’na kavuşan hemen hemen her Müslümanın merak ettiği konulardan biridir. Bir Müslüman’ın fitre vermesi için gerekli olan şart şudur

  • Ramazan Bayramı’na ulaşmış olması ve aynı zamanda temel ihtiyaçları ve borçlarının dışında nisap miktarı kadar mal varlığının olması gerekir. Ancak kişinin nisap miktarı mal varlığının artırıcı bir özellikte olması ya da üzerinden bir tam kameri yılın geçmesi gibi bir zorunluluk bulunmaz.

Bir Müslümanın hem kendi hem de küçük çocukları için fitre ödemesi gerekirken annesi, babası, büyük çocukları ve eşi için fitre ödeme zorunluluğu bulunmaz. Şafiilere göre fitre vermek farz olduğu için bunu verebilmek için nisap miktarı kadar mal varlığına sahip olmaya gerek yoktur. Şafii mezhebine göre bayram günü ve gecesine yetecek kadar azığı olan hem zengin hem fakirin fıtır sadakası ödemesi gerekir. Aynı zamanda varlıklı bir Müslümanın eşi, anası, babası ve çocukları için de bu sadakayı vermesi gerekir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.